Pressmeddelande 2018-06-04

Sötpotatisnudlar och tre nudelsåser från Imo

Från varumärket Imo, med rötter i den koreanska restaurangen Arirang i Stockholm, kommer Nudlar av Sötpotatis, ”nudlarnas nudlar” som man själva säger. Nudlar av Sötpotatis räknas i dag till koreansk husmanskost och är en perfekt introduktion till det goda och hälsosamma koreanska köket.
Imos Nudlar av Sötpotatis kan dessutom varieras i det oändliga med hjälp av de tre specialkomponerade nudelsåserna: Miso, Soja och Chili.

Restaurang Arirang öppnade 1975 på Luntmakargatan i Stockholm. Under många år sålde man sina handgjorda såser till stamgästerna och förra året lanserade man fem av såserna i livsmedelsbutikerna. 

- Fler ska få chansen att laga koreanskt, menar Byung-Soon Lim, i köket på Restaurang Arirang och fortsätter:
- Sötpotatisnudlar, eller Dang Myun-nudlar på koreanska, är typisk vardagsmat i Korea i dag och en perfekt introduktion till det koreanska köket eftersom de är så lätta att laga. De har en underbar konsistens och behåller spänsten längre än andra nudlar.

- Koka nudlarna sex minuter och skiva under tiden olika grönsaker som du lägger i ett durkslag. När nudlarna kokat färdigt klipper du nudlarna lite lätt och häller både nudlarna och det heta kokvattnet över grönsakerna i durkslaget.

- Häll sedan tillbaka alltsammans i kastrullen, blanda med nudelsåsen och lägg på locket. Vänta fem minuter och servera. Supergott, menar Byung-Soon.

-Och på köpet helt glutenfritt eftersom sötpotatis inte innehåller gluten!

På Arirang är man extra stolta över de tre nudelsåserna som lanseras tillsammans med nudlarna. Nudelsås Soja, är den klassiska koreanska såsen till maträtten Jiap Che. Men de två andra såserna; Nudelsås Miso och Nudelsås Chili har komponerats i köket på Restaurang Arirang i Stockholm!

- Vi ser oss lite som ambassadörer för Koreansk mat, menar Byung-Hi Lim, ansvarig för matsalen på Arirang.
- Mitt i processen med nudlarna kom vi på hur viktigt det faktiskt är att introducera de nya smakerna eftersom de är fantastiska som bärare av det koreanska kökets tre grundsmaker: sältan från soja; det milda, sammetslena från miso; hettan och fylligheten från goo choo jang – den koreanska chilisåsen. På så vis föddes serien med tre nudelsåser. Exklusivt för Sverige. Och fantastiskt gott!

Restaurang Arirang är Sveriges äldsta koreanska restaurang. Den grundades 1975 av Im Boo Mee Ja och hennes syster ”Imo” Im Kee Sun. De båda systrarna driver i dag restaurangen tillsammans med Boo Mee Ja:s två döttrar; Byung-Hi och Byung-Soon.

Såserna säljs under varumärket ”Imo” som betyder ”moster”. Namnet är en hyllning till moster Kee Sun, som genom alla år varit ansvarig för restaurangens hemlagade såser.

I början av maj öppnade man dessutom en liten butik på Rådmansgatan 41, runt hörnet från restaurangen. Där kan man, förutom såser och nudlar, köpa hantverksmässigt gjord kimchi, Korean BBQ-grillpaket och mycket annat. 

Butiken välkomnar alla som är nyfikna på maten, kulturen, måltiden och framför allt alla andra skapare som alltid funnits nära Arirang genom åren; författare, olivoljeimportörer, odlare, chocolatierer, koreanska hemslöjdare, importörer av mat från Japan, producenter av svenskt gårdskött med flera.

 På koreanska heter de här nudlarna Dang Myun-nudlar och görs på 100% sötpotatis. De är alltså automatiskt glutenfria.

På koreanska heter de här nudlarna Dang Myun-nudlar och görs på 100% sötpotatis. De är alltså automatiskt glutenfria.

 Påsens baksida är som en hel kokbok med recept och beskrivningar på hur du lagar Jiap Che, steg för steg.

Påsens baksida är som en hel kokbok med recept och beskrivningar på hur du lagar Jiap Che, steg för steg.

 Variera dina nudlar med det koreanska kökets tre grundsmaker. Alla tre såser passar perfekt också som marinader för tofu.

Variera dina nudlar med det koreanska kökets tre grundsmaker. Alla tre såser passar perfekt också som marinader för tofu.


Arkiv


PRESSBILDER

Friterad kycklingfilé på koreanskt vis. En av många läckra rätter du kan laga med såserna från Imo.

Fotograf: Ingvar Eriksson

Nu kan man köpa fem koreanska såser, ”närproducerade” i Sverige, i mataffärerna.
Såserna säljs under varumärket Imo som betyder moster på koreanska. Initiativet kommer från restaurang Arirang i Stockholm.

Fotograf: Gustaf Brundin

Nu kan man köpa fem koreanska såser, ”närproducerade” i Sverige, i mataffärerna.
Såserna säljs under varumärket Imo som betyder moster på koreanska. Initiativet kommer från restaurang Arirang i Stockholm.

Fotograf: Gustaf Brundin

Byung-Hi, Byung-Soon, moster ”Imo” Kee Sun och Mamma Boo Mee Ja i köket på Restaurang Arirang. Här föddes såserna som nu finns att köpa i vanliga mataffärer.

Fotograf: Gustaf Brundin


OM IMO

IMO är en hälsning från Korea och en inbjudan till att lära sig laga nytt.
IMO är en inkörsport till det koreanska köket, med dess förkärlek för enkla råvaror, mustiga smakrika såser, mjölksyrad mat och sociala sammankomster runt ett matbord med massor av rätter.

IMO betyder moster och härstammar från moster Kee Sun som 1975 var med och grundade den koreanska restaurangen Arirang i Stockholm. Där har människor njutit av det smakrika och hälsosamma koreanska köket i decennier. 
IMO är en serie produkter utvalda och skapade av restaurang Arirang, och gjorda bara med de bästa råvarorna och de godaste ingredienserna.

Som vår moster Imo brukar säga, ”sätt igång och laga, ät och njut och var inte så mesig. I morgon lagar vi ny mat!”


IMO PRODUKTER

imo_arirang_soja.jpg

Arirangsoja

Imo Arirangsoja är en aromrik koreansk soja kryddad med vitlök, sesamolja och peppar. Lyfter smaken hos allt. God i såser och till att marinera och dippa kött, kyckling, fisk, grönt!

Ingredienser: Fermenterad sojasås (vatten, sojaböna, vete, salt, glukos-fruktossirap, konserveringsmedel E211, alkohol, lakritsextrakt, jästextrakt, sötningsmedel E955), socker, vitlök, vegetabilisk olja (sesam), krydda.

Näringsdeklaration per 100 gram: Energi 500 kJ/120 kcal, Fett 3,8 g (varav mättat fett 0,7 g), Kolhydrat 17g (varav sockerarter 15 g), Protein 5,1 g, Salt 10,5 g.


imo_arirang-gochoo-jang.jpg

Arirang 

Gochoo Jang

Vår Imo Arirang Gochoo Jang är delikat kryddad till en rik, balanserat het smak. Använd i all matlagning när du vill tillföra god hetta; i marinader, ssam (salladswrap), soppor, som dipsås…

Ingredienser: Chilipasta (stärkelsesirap, vatten, ris, cayennepeppar, salt, risvin, lök, sojaböna, vitlök, ris, rismjöl, kornmjöl), glukos-fruktossirap, vatten, vegetabilisk olja (sesam), ättikssprit.

Näringsdeklaration per 100 gram: Energi 1150 kJ/270 kcal, Fett 8,9 g (varav mättat fett 1,6 g), Kolhydrat 44 g (varav sockerarter 26,9 g), Protein 2,5 g, Salt 4,1 g.


Bokkum Woksås

Imo Bokkum Woksås är lika god i stekpannan som i woken. Eller som grillglaze!

Ingredienser: Sambal Oelek (färsk chili, salt, surhetsreglerande medel E260, konserveringsmedel E211), socker, fermenterad sojasås (vatten, sojaböna, vete, salt, glukos-fruktossirap, konserveringsmedel E 211, alkohol, lakritsextrakt, jästextrakt, sötningsmedel E955), vitlök, krydda, modifierad stärkelse, salt.

Näringsdeklaration per 100 gram: Energi 550 kJ/130 kcal, Fett <0,5 g (varav mättat
fett <0,5 g), Kolhydrat 28 g (varav sockerarter 17,1 g), Protein 2,4 g, Salt 10,3 g.


Katzu Dipsås

Allt du friterar eller grillar kan du dippa i Imo Katzu Dipsås, den klassiska såsen till panerat, friterat fläsk (donkatsu). God i pyttipanna!

Ingredienser: Fermenterad sojasås (vatten, sojaböna, vete, salt, glukos-fruktossirap, konserveringsmedel E211, alkohol, lakritsextrakt, jästextrakt, sötningsmedel E955), glukos-fruktossirap, socker, tomatpuré, krydda, vitlök, vatten, äppeljuicekoncentrat, ättikssprit, arom.

Näringsdeklaration per 100 gram: Energi 850 kJ/200 kcal, Fett <0,5 g (varav mättat
fett <0,5 g), Kolhydrat 46 g (varav sockerarter 36,4 g), Protein 3,5 g, Salt 4,5 g.


Nudelsås Soja

Imo Nudelsås Soja är gjord på koreansk soja, exklusiv sesamolja och kryddor. Koka nudlar, häll av vattnet, blanda nudlarna med Nudelsås Soja. Låt dra 5 minuter, servera!

Ingredienser: Fermenterad sojasås (vatten, sojaböna, vete, salt, glukos-fruktossirap, konserveringsmedel E211, alkohol, lakritsextrakt, jästextrakt, sötningsmedel E955), vegetabilisk olja (sesam), socker, vatten, svartpeppar, ättikssprit.

Näringsdeklaration per 100 gram: Energi 1000 kJ/240 kcal, Fett 19 g (varav mättat fett 3,4g), Kolhydrat 14 g (varav sockerarter 13,3 g), Protein 4 g, Salt 8,5 g.


Kimchi.jpg

Kimchi

Färsk kimchi, hantverksmässigt gjord i köket på restaurang Arirang i Stockholm sedan 1975.
En ren naturprodukt fylld med goda mjölksyrabakterier; Lactobacillus Kimchicus!

Säljs på restaurang Arirang, Luntmakargatan 65 i Stockholm samt följande utvalda butiker i stockholmsområdet: Urban Deli Sveavägen,
ICA Supermarket Esplanad Karlavägen, Hemköp Wasahallen, Hemköp Matpressen, ICA Maxi Nacka och ICA Maxi Haninge.


RECEPT OCH FILMER


PRODUKTBILDER

Nu kan man köpa fem koreanska såser, ”närproducerade” i Sverige, i mataffärerna.
Såserna säljs under varumärket Imo som betyder moster på koreanska. Initiativet kommer från restaurang Arirang i Stockholm.

Klicka på bilderna för högupplöst version.

 Arirangsoja är koreansk fermenterad soja kryddad med vitlök, sesamolja och peppar. ”Vet du att något saknas, utan att komma på vad det är – tillsätt Arirangsoja”.

Arirangsoja är koreansk fermenterad soja kryddad med vitlök, sesamolja och peppar.
”Vet du att något saknas, utan att komma på vad det är – tillsätt Arirangsoja”.

 Bokkum Woksås komponerades för många år sedan av mamma Boo Mee Ja på Arirang. ”Bokkum” är termen för all wokad mat i Korea. Och Bokkum Woksås är ”Världens bästa woksås”, menar man på Arirang.

Bokkum Woksås komponerades för många år sedan av mamma Boo Mee Ja på Arirang. ”Bokkum” är termen för all wokad mat i Korea. Och Bokkum Woksås är ”Världens bästa woksås”, menar man på Arirang.

 Arirang Gochoo Jang är soltorkad koreansk chili som fermenterats. ”Chilisåsernas chilisås”, menar familjen bakom Arirang. Såsen har lika starka band till den koreanska identiteten som nationalrätten kimchi; fermenterad salladskål med chili.

Arirang Gochoo Jang är soltorkad koreansk chili som fermenterats. ”Chilisåsernas chilisås”, menar familjen bakom Arirang. Såsen har lika starka band till den koreanska identiteten som nationalrätten kimchi; fermenterad salladskål med chili.

 Nudelsås Soja är koreansk fermenterad soja blandad med sesamolja och kryddor.  Koka nudlar, blanda med Nudelsås Soja och låt dra fem minuter. Klart!

Nudelsås Soja är koreansk fermenterad soja blandad med sesamolja och kryddor.

Koka nudlar, blanda med Nudelsås Soja och låt dra fem minuter. Klart!

 Katzu Dipsås är en sötkryddig sås med en komplex smak som innehåller både kanel och äpple. ”Barnsligt god”, menar systrarna Lim.

Katzu Dipsås är en sötkryddig sås med en komplex smak som innehåller både kanel och äpple. ”Barnsligt god”, menar systrarna Lim.

 Nu kan man köpa fem koreanska såser, ”närproducerade” i Sverige, i mataffärerna. Såserna säljs under varumärket Imo som betyder moster på koreanska. Initiativet kommer från restaurang Arirang i Stockholm.

Nu kan man köpa fem koreanska såser, ”närproducerade” i Sverige, i mataffärerna.
Såserna säljs under varumärket Imo som betyder moster på koreanska. Initiativet kommer från restaurang Arirang i Stockholm.

 Nu kan man köpa fem koreanska såser, ”närproducerade” i Sverige, i mataffärerna. Såserna säljs under varumärket Imo som betyder moster på koreanska. Initiativet kommer från restaurang Arirang i Stockholm.

Nu kan man köpa fem koreanska såser, ”närproducerade” i Sverige, i mataffärerna.
Såserna säljs under varumärket Imo som betyder moster på koreanska. Initiativet kommer från restaurang Arirang i Stockholm.


PORTRÄTTBILDER

Fotograf: Gustaf Brundin

 Mamma Boo Mee Ja, döttrarna Byung-Hi och Byung-Soon samt moster ”Imo” Kee Sun och i köket på Restaurang Arirang. Här föddes såserna som nu finns att köpa i vanliga mataffärer.

Mamma Boo Mee Ja, döttrarna Byung-Hi och Byung-Soon samt moster ”Imo” Kee Sun och i köket på Restaurang Arirang. Här föddes såserna som nu finns att köpa i vanliga mataffärer.

 Byung-Hi och Byung-Soon Lim på Restaurang Arirang: ”- Du behöver inte något recept. Du behöver en sås!”

Byung-Hi och Byung-Soon Lim på Restaurang Arirang: ”- Du behöver inte något recept. Du behöver en sås!”

 Byung-Hi, Byung-Soon, moster ”Imo” Kee Sun och Mamma Boo Mee Ja i köket på Restaurang Arirang. Här föddes såserna som nu finns att köpa i vanliga mataffärer.

Byung-Hi, Byung-Soon, moster ”Imo” Kee Sun och Mamma Boo Mee Ja i köket på Restaurang Arirang. Här föddes såserna som nu finns att köpa i vanliga mataffärer.

 Byung-Hi och Byung-Soon Lim på Restaurang Arirang: ”- Du behöver inte något recept. Du behöver en sås!”

Byung-Hi och Byung-Soon Lim på Restaurang Arirang: ”- Du behöver inte något recept. Du behöver en sås!”


BILDER FRÅN RESTAURANG ARIRANG

Fotograf: Gustaf Brundin

 Restaurang Arirang på Luntmakargatan 65 i Stockholm. Utöver såser kan du köpa kimchi här, som är hantverksmässigt gjord utan kompromisser.

Restaurang Arirang på Luntmakargatan 65 i Stockholm.
Utöver såser kan du köpa kimchi här, som är hantverksmässigt gjord utan kompromisser.

 Bibimbap. En av våra älsklingsrätter på Arirang.

Bibimbap. En av våra älsklingsrätter på Arirang.

 Hyllan i fönstret på restaurang Arirang på Luntmakargatan i Stockholm. Här har man kunnat köpa hemlagade koreanska såser sedan 1980-talet.

Hyllan i fönstret på restaurang Arirang på Luntmakargatan i Stockholm. Här har man kunnat köpa hemlagade koreanska såser sedan 1980-talet.

 Sveriges godaste kimchi görs för hand i liten skala på restaurang Arirang i Stockholm. Säljs på restaurangen och en handfull butiker i Stockholmsområdet.

Sveriges godaste kimchi görs för hand i liten skala på restaurang Arirang i Stockholm. Säljs på restaurangen och en handfull butiker i Stockholmsområdet.

 Friterad kycklingfilé med Katzu Dipsås.

Friterad kycklingfilé med Katzu Dipsås.

 Såserna används varje dag i köket på restaurang Arirang. Här kryddar Byung-Soon kuberna av tofu med chilisåsen Arirang Gochoo Jang innan de åker in i ugnen.

Såserna används varje dag i köket på restaurang Arirang. Här kryddar Byung-Soon kuberna av tofu med chilisåsen Arirang Gochoo Jang innan de åker in i ugnen.

 Sveriges godaste kimchi görs för hand i liten skala på restaurang Arirang i Stockholm. Säljs på restaurangen och en handfull butiker i Stockholmsområdet.

Sveriges godaste kimchi görs för hand i liten skala på restaurang Arirang i Stockholm. Säljs på restaurangen och en handfull butiker i Stockholmsområdet.


FAKTA

Restaurang Arirang är Sveriges äldsta koreanska restaurang. Den grundades 1975 av Im Boo Mee Ja och hennes syster ”Imo” Im Kee Sun. De båda systrarna driver i dag restaurangen tillsammans med Boo Mee Ja:s två döttrar; Byung-Hi och Byung-Soon.

Såserna säljs under varumärket ”Imo” som betyder ”moster”. Namnet är en hyllning till moster Kee Sun, som genom alla år varit ansvarig för restaurangens hemlagade såser.


KONTAKT

Välkommen att höra av dig till oss!
Byung-Hi Lim, tel 070-831 20 75
Byung-Soon Lim, tel 073-316 79 79
imo@imokitchen.se