PRESSMEDDELANDEN

2017 06 26

Smaken av Korea, nu på flaska

Från Sveriges äldsta koreanska restaurang, Arirang, kommer en serie med fem såser som gör det lätt att få till de rätta koreanska smakerna hemma i köket. Det är allt från den klassiska chilisåsen Gochoo Jang till restaurangens egna Arirangsoja och Katzu Dipsås. Arirang öppnade i Stockholm 1975 och har under många år sålt sina handgjorda såser till stamgästerna.

- Det började under 80-talet med att våra stamgäster tog med sig egna flaskor som vi fyllde med sås på restaurangen. ”Bulgogimarinaden var så god! Får jag köpa med lite hem”, var en typisk fråga, berättar Byung-Soon Lim, i köket på Restaurang Arirang.

Hon fortsätter:

- För att underlätta för gästerna började vi själva köpa medicinflaskor som vi fyllde i köket och klistrade enkla etiketter på. Efterfrågan växte och till sist tog vi kontakt med en livsmedelsfabrik i Sverige. Fler ska få chansen att laga koreanskt, tänkte vi.

Nu när såserna görs i större skala har man varit noga med att hålla sig till de ursprungliga recepten med få ingredienser, inga konsistensgivare, inga extra konserveringsmedel eller tillsatta färgämnen. Hållbarheten hos såserna är ändå lång, bland annat eftersom soja ofta är en av huvudingredienserna. Och chilisåsen Arirang Gochoo Jang är fermenterad och innehåller massor med goda bakterier, vilket ger den ett, i det närmaste, evigt liv.

Vilken sås ska man börja med, om man är nyfiken på koreansk mat?
- Börja med Arirangsoja, säger Byung-Hi, ansvarig för matsalen på Arirang.
- Arirangsoja är räddaren i nöden! Om kycklingfilén inte smakar något, ta Arirangsoja och dippa! Och Bolognesen blir jättegod med lite Arirangsoja i köttfärsen!

Om något saknas, utan att du kommer på vad det är; hämta flaskan med Arirangsoja!

- Och gör såserna till dina. Visst är det roligt om du lagar koreanskt med dem, men vill du använda dem till köttbullar, gör det! Vi lovar att det blir otroligt gott, avslutar Byung-Hi.

För ytterligare information och varuprover, hör gärna av dig till:

Byung-Hi Lim, tel 070-831 20 75, bhl@goldencabbage.com
Byung-Soon Lim, tel 073-316 79 79, bsl@goldencabbage.com 

Restaurang Arirang är Sveriges äldsta koreanska restaurang. Den grundades 1975 av Im Boo Mee Ja och hennes syster ”Imo” Im Kee Sun. De båda systrarna driver i dag restaurangen tillsammans med Boo Mee Ja:s två döttrar; Byung-Hi och Byung-Soon.

Såserna säljs under varumärket ”Imo” som betyder ”moster”. Namnet är en hyllning till moster Kee Sun, som genom alla år varit ansvarig för restaurangens hemlagade såser.


PRESSBILDER

Friterad kycklingfilé på koreanskt vis. En av många läckra rätter du kan laga med såserna från Imo.

Fotograf: Ingvar Eriksson

Nu kan man köpa fem koreanska såser, ”närproducerade” i Sverige, i mataffärerna.
Såserna säljs under varumärket Imo som betyder moster på koreanska. Initiativet kommer från restaurang Arirang i Stockholm.

Fotograf: Gustaf Brundin

Nu kan man köpa fem koreanska såser, ”närproducerade” i Sverige, i mataffärerna.
Såserna säljs under varumärket Imo som betyder moster på koreanska. Initiativet kommer från restaurang Arirang i Stockholm.

Fotograf: Gustaf Brundin

Byung-Hi, Byung-Soon, moster ”Imo” Kee Sun och Mamma Boo Mee Ja i köket på Restaurang Arirang. Här föddes såserna som nu finns att köpa i vanliga mataffärer.

Fotograf: Gustaf Brundin


OM IMO

IMO är en hälsning från Korea och en inbjudan till att lära sig laga nytt.
IMO är en inkörsport till det koreanska köket, med dess förkärlek för enkla råvaror, mustiga smakrika såser, mjölksyrad mat och sociala sammankomster runt ett matbord med massor av rätter.

IMO betyder moster och härstammar från moster Kee Sun som 1975 var med och grundade den koreanska restaurangen Arirang i Stockholm. Där har människor njutit av det smakrika och hälsosamma koreanska köket i decennier. 
IMO är en serie produkter utvalda och skapade av restaurang Arirang, och gjorda bara med de bästa råvarorna och de godaste ingredienserna.

Som vår moster Imo brukar säga, ”sätt igång och laga, ät och njut och var inte så mesig. I morgon lagar vi ny mat!”


IMO PRODUKTER

imo_arirang_soja.jpg

Arirangsoja

Imo Arirangsoja är en aromrik koreansk soja kryddad med vitlök, sesamolja och peppar. Lyfter smaken hos allt. God i såser och till att marinera och dippa kött, kyckling, fisk, grönt!

Ingredienser: Fermenterad sojasås (vatten, sojaböna, vete, salt, glukos-fruktossirap, konserveringsmedel E211, alkohol, lakritsextrakt, jästextrakt, sötningsmedel E955), socker, vitlök, vegetabilisk olja (sesam), krydda.

Näringsdeklaration per 100 gram: Energi 500 kJ/120 kcal, Fett 3,8 g (varav mättat fett 0,7 g), Kolhydrat 17g (varav sockerarter 15 g), Protein 5,1 g, Salt 10,5 g.


imo_arirang-gochoo-jang.jpg

Arirang 

Gochoo Jang

Vår Imo Arirang Gochoo Jang är delikat kryddad till en rik, balanserat het smak. Använd i all matlagning när du vill tillföra god hetta; i marinader, ssam (salladswrap), soppor, som dipsås…

Ingredienser: Chilipasta (stärkelsesirap, vatten, ris, cayennepeppar, salt, risvin, lök, sojaböna, vitlök, ris, rismjöl, kornmjöl), glukos-fruktossirap, vatten, vegetabilisk olja (sesam), ättikssprit.

Näringsdeklaration per 100 gram: Energi 1150 kJ/270 kcal, Fett 8,9 g (varav mättat fett 1,6 g), Kolhydrat 44 g (varav sockerarter 26,9 g), Protein 2,5 g, Salt 4,1 g.


Bokkum Woksås

Imo Bokkum Woksås är lika god i stekpannan som i woken. Eller som grillglaze!

Ingredienser: Sambal Oelek (färsk chili, salt, surhetsreglerande medel E260, konserveringsmedel E211), socker, fermenterad sojasås (vatten, sojaböna, vete, salt, glukos-fruktossirap, konserveringsmedel E 211, alkohol, lakritsextrakt, jästextrakt, sötningsmedel E955), vitlök, krydda, modifierad stärkelse, salt.

Näringsdeklaration per 100 gram: Energi 550 kJ/130 kcal, Fett <0,5 g (varav mättat
fett <0,5 g), Kolhydrat 28 g (varav sockerarter 17,1 g), Protein 2,4 g, Salt 10,3 g.


Katzu Dipsås

Allt du friterar eller grillar kan du dippa i Imo Katzu Dipsås, den klassiska såsen till panerat, friterat fläsk (donkatsu). God i pyttipanna!

Ingredienser: Fermenterad sojasås (vatten, sojaböna, vete, salt, glukos-fruktossirap, konserveringsmedel E211, alkohol, lakritsextrakt, jästextrakt, sötningsmedel E955), glukos-fruktossirap, socker, tomatpuré, krydda, vitlök, vatten, äppeljuicekoncentrat, ättikssprit, arom.

Näringsdeklaration per 100 gram: Energi 850 kJ/200 kcal, Fett <0,5 g (varav mättat
fett <0,5 g), Kolhydrat 46 g (varav sockerarter 36,4 g), Protein 3,5 g, Salt 4,5 g.


Nudelsås Soja

Imo Nudelsås Soja är gjord på koreansk soja, exklusiv sesamolja och kryddor. Koka nudlar, häll av vattnet, blanda nudlarna med Nudelsås Soja. Låt dra 5 minuter, servera!

Ingredienser: Fermenterad sojasås (vatten, sojaböna, vete, salt, glukos-fruktossirap, konserveringsmedel E211, alkohol, lakritsextrakt, jästextrakt, sötningsmedel E955), vegetabilisk olja (sesam), socker, vatten, svartpeppar, ättikssprit.

Näringsdeklaration per 100 gram: Energi 1000 kJ/240 kcal, Fett 19 g (varav mättat fett 3,4g), Kolhydrat 14 g (varav sockerarter 13,3 g), Protein 4 g, Salt 8,5 g.


Kimchi.jpg

Kimchi

Färsk kimchi, hantverksmässigt gjord i köket på restaurang Arirang i Stockholm sedan 1975.
En ren naturprodukt fylld med goda mjölksyrabakterier; Lactobacillus Kimchicus!

Säljs på restaurang Arirang, Luntmakargatan 65 i Stockholm samt följande utvalda butiker i stockholmsområdet: Urban Deli Sveavägen,
ICA Supermarket Esplanad Karlavägen, Hemköp Wasahallen, Hemköp Matpressen, ICA Maxi Nacka och ICA Maxi Haninge.


RECEPT OCH FILMER


PRODUKTBILDER

Nu kan man köpa fem koreanska såser, ”närproducerade” i Sverige, i mataffärerna.
Såserna säljs under varumärket Imo som betyder moster på koreanska. Initiativet kommer från restaurang Arirang i Stockholm.

Klicka på bilderna för högupplöst version.

Arirangsoja är koreansk fermenterad soja kryddad med vitlök, sesamolja och peppar. ”Vet du att något saknas, utan att komma på vad det är – tillsätt Arirangsoja”.

Arirangsoja är koreansk fermenterad soja kryddad med vitlök, sesamolja och peppar.
”Vet du att något saknas, utan att komma på vad det är – tillsätt Arirangsoja”.

Bokkum Woksås komponerades för många år sedan av mamma Boo Mee Ja på Arirang. ”Bokkum” är termen för all wokad mat i Korea. Och Bokkum Woksås är ”Världens bästa woksås”, menar man på Arirang.

Bokkum Woksås komponerades för många år sedan av mamma Boo Mee Ja på Arirang. ”Bokkum” är termen för all wokad mat i Korea. Och Bokkum Woksås är ”Världens bästa woksås”, menar man på Arirang.

Arirang Gochoo Jang är soltorkad koreansk chili som fermenterats. ”Chilisåsernas chilisås”, menar familjen bakom Arirang. Såsen har lika starka band till den koreanska identiteten som nationalrätten kimchi; fermenterad salladskål med chili.

Arirang Gochoo Jang är soltorkad koreansk chili som fermenterats. ”Chilisåsernas chilisås”, menar familjen bakom Arirang. Såsen har lika starka band till den koreanska identiteten som nationalrätten kimchi; fermenterad salladskål med chili.

Nudelsås Soja är koreansk fermenterad soja blandad med sesamolja och kryddor. Koka nudlar, blanda med Nudelsås Soja och låt dra fem minuter. Klart!

Nudelsås Soja är koreansk fermenterad soja blandad med sesamolja och kryddor.

Koka nudlar, blanda med Nudelsås Soja och låt dra fem minuter. Klart!

Katzu Dipsås är en sötkryddig sås med en komplex smak som innehåller både kanel och äpple. ”Barnsligt god”, menar systrarna Lim.

Katzu Dipsås är en sötkryddig sås med en komplex smak som innehåller både kanel och äpple. ”Barnsligt god”, menar systrarna Lim.

Nu kan man köpa fem koreanska såser, ”närproducerade” i Sverige, i mataffärerna. Såserna säljs under varumärket Imo som betyder moster på koreanska. Initiativet kommer från restaurang Arirang i Stockholm.

Nu kan man köpa fem koreanska såser, ”närproducerade” i Sverige, i mataffärerna.
Såserna säljs under varumärket Imo som betyder moster på koreanska. Initiativet kommer från restaurang Arirang i Stockholm.

Nu kan man köpa fem koreanska såser, ”närproducerade” i Sverige, i mataffärerna. Såserna säljs under varumärket Imo som betyder moster på koreanska. Initiativet kommer från restaurang Arirang i Stockholm.

Nu kan man köpa fem koreanska såser, ”närproducerade” i Sverige, i mataffärerna.
Såserna säljs under varumärket Imo som betyder moster på koreanska. Initiativet kommer från restaurang Arirang i Stockholm.


PORTRÄTTBILDER

Fotograf: Gustaf Brundin

Mamma Boo Mee Ja, döttrarna Byung-Hi och Byung-Soon samt moster ”Imo” Kee Sun och i köket på Restaurang Arirang. Här föddes såserna som nu finns att köpa i vanliga mataffärer.

Mamma Boo Mee Ja, döttrarna Byung-Hi och Byung-Soon samt moster ”Imo” Kee Sun och i köket på Restaurang Arirang. Här föddes såserna som nu finns att köpa i vanliga mataffärer.

Byung-Hi och Byung-Soon Lim på Restaurang Arirang: ”- Du behöver inte något recept. Du behöver en sås!”

Byung-Hi och Byung-Soon Lim på Restaurang Arirang: ”- Du behöver inte något recept. Du behöver en sås!”

Byung-Hi, Byung-Soon, moster ”Imo” Kee Sun och Mamma Boo Mee Ja i köket på Restaurang Arirang. Här föddes såserna som nu finns att köpa i vanliga mataffärer.

Byung-Hi, Byung-Soon, moster ”Imo” Kee Sun och Mamma Boo Mee Ja i köket på Restaurang Arirang. Här föddes såserna som nu finns att köpa i vanliga mataffärer.

Byung-Hi och Byung-Soon Lim på Restaurang Arirang: ”- Du behöver inte något recept. Du behöver en sås!”

Byung-Hi och Byung-Soon Lim på Restaurang Arirang: ”- Du behöver inte något recept. Du behöver en sås!”


BILDER FRÅN RESTAURANG ARIRANG

Fotograf: Gustaf Brundin

Restaurang Arirang på Luntmakargatan 65 i Stockholm. Utöver såser kan du köpa kimchi här, som är hantverksmässigt gjord utan kompromisser.

Restaurang Arirang på Luntmakargatan 65 i Stockholm.
Utöver såser kan du köpa kimchi här, som är hantverksmässigt gjord utan kompromisser.

Bibimbap. En av våra älsklingsrätter på Arirang.

Bibimbap. En av våra älsklingsrätter på Arirang.

Hyllan i fönstret på restaurang Arirang på Luntmakargatan i Stockholm. Här har man kunnat köpa hemlagade koreanska såser sedan 1980-talet.

Hyllan i fönstret på restaurang Arirang på Luntmakargatan i Stockholm. Här har man kunnat köpa hemlagade koreanska såser sedan 1980-talet.

Sveriges godaste kimchi görs för hand i liten skala på restaurang Arirang i Stockholm. Säljs på restaurangen och en handfull butiker i Stockholmsområdet.

Sveriges godaste kimchi görs för hand i liten skala på restaurang Arirang i Stockholm. Säljs på restaurangen och en handfull butiker i Stockholmsområdet.

Friterad kycklingfilé med Katzu Dipsås.

Friterad kycklingfilé med Katzu Dipsås.

Såserna används varje dag i köket på restaurang Arirang. Här kryddar Byung-Soon kuberna av tofu med chilisåsen Arirang Gochoo Jang innan de åker in i ugnen.

Såserna används varje dag i köket på restaurang Arirang. Här kryddar Byung-Soon kuberna av tofu med chilisåsen Arirang Gochoo Jang innan de åker in i ugnen.

Sveriges godaste kimchi görs för hand i liten skala på restaurang Arirang i Stockholm. Säljs på restaurangen och en handfull butiker i Stockholmsområdet.

Sveriges godaste kimchi görs för hand i liten skala på restaurang Arirang i Stockholm. Säljs på restaurangen och en handfull butiker i Stockholmsområdet.


FAKTA

Restaurang Arirang är Sveriges äldsta koreanska restaurang. Den grundades 1975 av Im Boo Mee Ja och hennes syster ”Imo” Im Kee Sun. De båda systrarna driver i dag restaurangen tillsammans med Boo Mee Ja:s två döttrar; Byung-Hi och Byung-Soon.

Såserna säljs under varumärket ”Imo” som betyder ”moster”. Namnet är en hyllning till moster Kee Sun, som genom alla år varit ansvarig för restaurangens hemlagade såser.


KONTAKT

Välkommen att höra av dig till oss!
Byung-Hi Lim, tel 070-831 20 75, bhl@goldencabbage.com
Byung-Soon Lim, tel 073-316 79 79, bsl@goldencabbage.com